Svenskt
Hällristnings
Forsknings
Arkiv
Forsknings
Arkiv
Databasöversikt
Svenskt Hällristningsforskningsarkivs bilddatabas omfattar mer än 26 000 digitaliserade bilder som är resultatet av pågående arbete med att beskriva och dokumentera hällristningar sedan 1627. Dessa data kommer i första hand från Sverige men även från Danmark, Norge, Italien, Spanien och andra delar av världen. Databasen innehåller bilder av dokumentationsresultaten samt dokumentationsprocessen, från historisk dokumentation till aktuella digitala metoder. Mer information om dokumentationsprocessen finns på Om SHFA.
Webbportalmigrering
Denna plattform för SHFA-databasen har utvecklats av Göteborgs infrastruktur för digital humaniora (GRIDH) och syftar till att erbjuda förbättrade metoder för att söka i databasen och visa digital dokumentation. Migreringen från SHFAs tidigare webbportal (utvecklad av Miljödata AB) är komplett. Hittills har bilderna av hällristningsplatser i Sverige överförts. 3D-dokumentation finns tillgänglig för ett urval av platser och kommer att fortsätta att göras tillgänglig.
Sökning i databasen
Genom att använda den föreslagna nyckelordssökningen kan du komma åt bilder av vanliga dokumentationsmetoder och motiv. Med kartan eller avancerade sökalternativ kan du hämta resultat för detaljerade sökningar. Varje sökning visar ett galleri med bilder som kan ses mer detaljerat genom att klicka på miniatyrbilden. I den detaljerade vyn är metadata, extern information och nedladdningslänk tillgängliga. Om en bild har ett 3D-mesh kopplat till sig, en ikon på galleriminiatyren och knappen i metadatasektionen. Om du klickar på knappen öppnas den multimodal viewer för gruppen av maskor och visualiseringar i ett nytt fönster.
Visualiseringar
Bilderna taggade som 3D-visualiseringar genererades från mesh-filer med Topography Visualisation Toolbox (TVT) eller Digital Frottage-arbetsflödet i Horn et al. (2019). Om det är tillgängligt, finns en länk till det använda verktyget i metadata under bildvisaren.
Utveckling
Den webbsidan och databaslösningen har utvecklats av GRIDH, se GitHub repository för mer detaljer. Den multimodal viewer använder flera öppen källkod bibliotek som beskrivs i den GitHub repository.
Att referera bilderna
Bilder i databasen är fritt tillgängliga för utskrift och nedladdning. Den föreslagna referensen för varje bild finns i den detaljerade vyn, men du kan formatera om den till din föredragna stil med hjälp av bildens metadata. Om du tidigare refererat till en bild med hjälp av ID-numret från vår tidigare websida och vill ha bildens nuvarande unika bild-id, vänligen mejla oss information om tidigare ID för bilden/bilderna du är intresserad av så återkommer vi med nuvarande ID-nummer. Meddela oss på shfa@gu.se och ange en länk till shfa.dh.gu.se när du publicerar bilder från databasen. Upphovsrätten gäller etablerade principer som bland annat innefattar fotografens frivilliga rätt. Bilderna är skyddade av en creative commons-licens (CC BY 4.0). För mer information, besök creative commons egen webbplats på: Creative commons CC BY 4.0.
Att referera till plattformen
Bridge, Tristan, Karimi, Aram, Westin, Jonathan, Green, Ashely & Humlesjö, Siska "gu-gridh/shfa-frontend: v.1.3 3rd public release" Github, 12 June 2024. https://github.com/gu-gridh/shfa-frontend
Integritetspolicy
SHFAs webbportal använder Matomo för att spåra återkommande besök och sökningar samt för att användarupplevelsen. Den spårade datan inkluderar information om IP-addressen, vilken typ av enhet som använts, under hur lång tid besöket varat, förstagångsbesökare på webbplatsen, återkommande besök och en uppskattning om varifrån besöker kommer.
Tillgänglighetsredogörelse
Den här tillgänglighetsförklaringen gäller shfa.dh.gu.se. Webbsidan visas i ett mer tillgängligt format med högre kontrast och/eller minskad transparens för användare som föredrar det. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) definierar krav på designers och utvecklare för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Den definierar tre nivåer av överensstämmelse: nivå A, nivå AA och nivå AAA. SHFAs webbportal överensstämmer delvis med WCAG 2.2 nivå A. Det innebär att vissa delar av innehållet inte helt överensstämmer med tillgänglighetsstandarden. Tillgängligheten på SHFAs webbportal är beroende av följande tekniker för att fungera med speciella webbläsare och eventuella hjälpmedel eller plugins installerade på din dator:
- HTML
- CSS
- JavaScript
GRIDH har gjort en självskattning av SHFAs webbportal. Redogörelsen uppdaterades senast 2024-05-28.
Kontaktinformation
Vänligen kontakta SHFA via shfa@gu.se för frågor om informationen samt för förfrågningar om tillägg av information.
Vänligen kontakta GRIDH via gridh@gu.se för att rapportera tekniska frågor eller frågor om tillgängligheten.
Fysisk plats: Humanisten, Göteborgs universitet, Renströmsgatan 6, 412 55 Göteborg